Αρχική Σελίδα Ιστορικό Τμήματος

PostHeaderIcon Ιστορικό του Τμήματος

Το Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Τ.Ε.Ι Καβάλας λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976 ως Τμήμα Χημικών Πετρελαίου στο τότε ΚΑΤΕΕ Καβάλας. Με την εφαρμογή του Νόμου 1404/83 (ιδρυτικού Νόμου των ΤΕΙ) το Τμήμα λειτούργησε ως Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου. Το έτος 2002/2003 το Τμήμα λειτούργησε με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και ορισμένους μήνες μετά μετονομάστηκε σε Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Π.Δ. 246/ΦΕΚ 222/17.9.2003, τ. Α΄, άρθρο 3). Επισημαίνεται ότι είναι το μοναδικό Τμήμα στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Σύμφωνα με το άρθρο 5, Π.Δ. 87, ΦΕΚ 129/5.6.2013, τ. Α΄, το Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Καβάλας συγχωνεύθηκαν στο Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε. και Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. με τις εξής δύο (2) εισαγωγικές κατευθύνσεις και χωριστό αριθμό εισακτέων:

Α) Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Β) Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε.

Το Τμήμα ιδρύθηκε στην περιοχή της Καβάλας διότι στη θαλάσσια περιοχή του Πρίνου, η οποία βρίσκεται μεταξύ Καβάλας και Θάσου, λειτουργεί μονάδα εξόρυξης πετρελαίου, με τη σημερινή επωνυμία Kavala oil. Το Τμήμα λειτουργεί στο κέντρο μιας περιοχής (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης), η οποία τείνει να εξελιχθεί σε κύριο διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης.

Από την ημέρα της ίδρυσής του έως το έτος 1995 το Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου λειτούργησε σε ενοικιαζόμενα κτίρια στην πόλη της Καβάλας. Το έτος 1995 μετεγκαταστάθηκε, όπως όλα τα Τμήματα του ΤΕΙ Καβάλας, στο νέο κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΙ στην περιοχή του Αγίου Λουκά.